PA100-D with an Elecraft KX3

General discussion

PA100-D with an Elecraft KX3

Postby KD1NA » 20 Aug 2012 20:45

I have been having lots of success running the Juma linear (PA100-D) with my KX3. I have noticed one problem. On 17 meters and above when using the Auto Frequincy detection, I find on occasion the band readout on the linear flickers to another band during transmittion. An example is when I am on 15 meters sometimes the band indicator on the linear will breafly flicker to the 17 meter readout then return to the 15 meter band. Sometimes when this happens I will get an over current error. It doesn't matter if I am using the antenna or dummy load. If I reduce power to 50 watts out no problem. Running the linear in manual mode also has no problem no matter what power I run and no flickering of the band indicator during transmittion. Any ideas??
KD1NA
 
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2012 21:03
Location: USA

Re: PA100-D with an Elecraft KX3

Postby OH2NLT » 21 Aug 2012 10:13

PA100D auto band detect is base on input frequency counter. From the SSB signal it is sometimes difficult to decide right frequency range (band). If you have difficulties with auto band it is better to select the band manually and save the PA100D low pass filter switching relays. Switching filters when RF power is on may reduce the relays life.

What kind of selected band indication signal(s) does the KX2 provide?

73 Juha oh2nlt
User avatar
OH2NLT
Moderator
 
Posts: 9
Joined: 11 Nov 2011 17:56
Location: Finland

Re: PA100-D with an Elecraft KX3

Postby OH7SV » 22 Aug 2012 02:37

David,

You may try different drive levels (2.5W-10W) from KX3 and adjust JUMA PA100 gain accordingly to get desired power ouput.
I think this way you will get proper operation of the frequency detection also on 15m and 17m.

When you have tested, pse let me know your findings.

73 Matti OH7SV
User avatar
OH7SV
Moderator
 
Posts: 72
Joined: 11 Nov 2011 07:00
Location: Finland

Re: PA100-D with an Elecraft KX3

Postby KD1NA » 23 Aug 2012 20:52

The only outputs from the KX3 other then RF is the keying signal. The KX3 has an RS232 port and does provide band information which is compadable to Elecraft products only.

When I tryed to use 3 watts drive and adjusted thew PA100-D's gain to get output to 100 watts out, I don't seem to have the problem.
73
Dave KD1NA

PS More information I had a qso with someone in Florida with very good signal. He was running the Flex 5000 and his computer would have the panadaptor display. With me running the KX3 with the Juma linear which is running 70 watts driving a Heathkit SB220 with 1000 watts out he reported a perfectly clean signal. You guys make a well designed product :D
KD1NA
 
Posts: 13
Joined: 25 Jul 2012 21:03
Location: USA

Re: PA100-D with an Elecraft KX3

Postby WB6LDL » 11 Sep 2012 23:49

HELLO ALL.
I AM THE OWNER OF THE 100D AND AM HAVING GREAT DIFFICULTY TRYING TO FIND A CABLE TO GO FROM MY NEW ELECRAFT
KX3 TO KEY THE JUMA AMP.
CAN ANYONE HELP ME AS I AM RATER I'LL AND CANNOT CONSTRUCT THIS MOST NEEDED CABLE.
I WOULD LIKE TO THANK ANYONE IN ADVANCE FOR ANY HELP AS WELL AS PAYING FOR THE HELP POSTAGE ETC.
PLEASE FORGIVE MY ALL CAPS AS MY EYESIGHT IS VERY POOR.

TNX AGAIN.
BARRY-WB6LDL

EMAIL-burro5944@bellsouth.net
HOME TELE#-(850) 722-0231

BARRY LENZER
5944 PIZA CIRCLE
YOUNGSTOWN, FL 32466

73'S FOR NOW AND AGAIN TNX.
Barry
WB6LDL
 
Posts: 3
Joined: 28 Feb 2012 16:05
Location: USA

Re: PA100-D with an Elecraft KX3

Postby WB6LDL » 06 Jan 2013 15:24

CAN SOMEONE TELL ME THE CABLE CONSTRUCTION TO USE MY KX3 WITH MY JUMA 100D
TNX.
BARRY WB6LDL

SORRY FOR ALL CAPS BUT MY EYESIGHT IS POOR DUE TO HEALTH ISSUES. THX FOR UNDERSTANDING.
BARRY

OH7SV wrote:David,

You may try different drive levels (2.5W-10W) from KX3 and adjust JUMA PA100 gain accordingly to get desired power ouput.
I think this way you will get proper operation of the frequency detection also on 15m and 17m.

When you have tested, pse let me know your findings.

73 Matti OH7SV
WB6LDL
 
Posts: 3
Joined: 28 Feb 2012 16:05
Location: USA

Re: PA100-D with an Elecraft KX3

Postby KH2BR » 10 Jan 2013 07:43

Hi Barry

I do not have a KX3 but I did take some time to read up on it.
Here is your cable.. http://www.nikkemedia.fi/juma-pa100/pa1 ... ection.pdf
Here is your KX3 users manual. http://www.elecraft.com/manual/E740163% ... 20B4sm.pdf
Look at page 5 of the users manual and read up about the ACC1 port.
It looks like one end of the cable has to be configured with the tip as "RX" and ring as "TX".
The other end is reversed.
You should have the KX3 software update for the Juma PA100D installed.
The software is here. http://board.jumaradio.com/viewtopic.php?f=12&t=131

I hope all of this helps
73's, Robert KH2BR
KH2BR
 
Posts: 29
Joined: 13 Nov 2011 07:01
Location: USA


Return to Juma Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron